Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
- 3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
- 2 sudu besar kicap pekat
- 3-4 tangkai daun kari
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa (*bolih letak gula kabung)
- 2 batang serai ketuk ( saya tambah)
- 1 keping asam gelugor (saya tambah)
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit, kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan daun kari dan kacaukan rata.
- Biarkan seketika sambil dikacau selalu.
- Kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit.
- Masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
- Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk.
- Angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2
2 comments:
Kak Wan, cute la nama lauk ni... Jadi, sesiapa yang makan lauk ni, mesti nama dia Chombi kan? Hihihi...
Miss you too sis, tapi my FB still bercuti...
MamaFami...miss u much..haa sapa makan lauk ni kena laaaa jadi Chombiii..
Post a Comment