I padankan ayam ni dengan Nasi Carrot untuk makan tengahari tadi..memang ngam sangat + salad + raita..anak2 ada balik dari hostel so masak la special sikit..sok dah nk balik sekolah and U..rasa nyer resepi ni pon I copy dari Ayu..but original dari Dayangjack..tima kasih la kedua2 nyer sekali..memang sedap sangat..
AYAM BISTIK
Sumber: Dayangjack
Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
- 2 batang serai (dititik)
- 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
- 100 g puri tomato
- 2 biji tomato (dibelah 4)
- sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
- rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
- 1 sudu makan kicap pekat
- 2-3 sudu makan kicap manis
- 3 sudu makan sos cili
- garam
- kacang peas - jika suka
Bahan-bahan mesin :
Cara-cara :
- Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
- Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
- Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment