Translate

Saturday, July 23, 2011

Ayam Bistik

I padankan ayam ni dengan Nasi Carrot untuk makan tengahari tadi..memang ngam sangat + salad + raita..anak2 ada balik dari hostel so masak la special sikit..sok dah nk balik sekolah and U..rasa nyer resepi ni pon I copy dari Ayu..but original dari Dayangjack..tima kasih la kedua2 nyer sekali..memang sedap sangat..

AYAM BISTIK
Sumber: Dayangjack

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
  • 100 g puri tomato
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
  • rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2-3 sudu makan kicap manis
  • 3 sudu makan sos cili
  • garam
  • kacang peas - jika suka

Bahan-bahan mesin :

  • 7 biji bawang merah
  • 2 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia

Cara-cara :

  1. Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
  2. Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
  3. Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
  4. Hidangkan.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails