BISKUT SUJI SALJU Sumber: Mat Gebu,
Tima kasih to Cik Mat Gebu, dari tahun sudah duk tgk aje but never try to make them..so ni dah buat but I made mine besaq2 sikit..cepat siap n puas makan hehehe..I copy and paste ajer..
BAHAN A :-)
- 150 g minyak sapi
- 100 g mentega
- 100 g gula kastor (mat guna gula aising) - * akak guna gula kastor
- 1 camca teh esen vanilla
- 1 kuning telur
BAHAN B :-)
- 100 cornflakes, dikisar halus (mat guna"Nestum")
- 100 g tepung jagung
- 50 g suji (semolina)
BAHAN C :-)
- 280 g tepung gandum
- Susu tepung secukupnya (mat guna susu "everyday")
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar bahan A hingga sebati. Masukkan semua bahan B dan gaul hingga rata. Tambah tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang boleh dicanai.
- Canai doh tadi 1/2 cm dan terap guna acuan kegemran. Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit.
- Biarkan suam dan salut biskut tadi dengan susu tepung. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara...
No comments:
Post a Comment