Translate

Sunday, October 16, 2011

My Biskut Raya...Biskut Suji Salju

BISKUT SUJI SALJU Sumber: Mat Gebu,

Tima kasih to Cik Mat Gebu, dari tahun sudah duk tgk aje but never try to make them..so ni dah buat but I made mine besaq2 sikit..cepat siap n puas makan hehehe..I copy and paste ajer..

BAHAN A :-)

  • 150 g minyak sapi
  • 100 g mentega
  • 100 g gula kastor (mat guna gula aising) - * akak guna gula kastor
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 kuning telur

BAHAN B :-)

  • 100 cornflakes, dikisar halus (mat guna"Nestum")
  • 100 g tepung jagung
  • 50 g suji (semolina)

BAHAN C :-)

  • 280 g tepung gandum
  • Susu tepung secukupnya (mat guna susu "everyday")

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Putar bahan A hingga sebati. Masukkan semua bahan B dan gaul hingga rata. Tambah tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang boleh dicanai.
  2. Canai doh tadi 1/2 cm dan terap guna acuan kegemran. Buat hingga siap dan bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit.
  3. Biarkan suam dan salut biskut tadi dengan susu tepung. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails