Translate

Thursday, June 12, 2014

BENGKANG JAGUNG


First time cuba buat bengkang jagung and I am proud to announce I am happy with the bengkang. Sedap la ikut tekak sendiri.

Resepi: yatimemories.blogspot.com
Bahan-bahan
* 250 gm tepung gandum
* 230 gm gula pasir ** ( pakai 100 gm gula putih dan 50gm gula perang)
* 400 ml santan pekat (pakai santan kotak M& S)
* 200 ml air
* 4 biji telur
* 1 tin cream style corn
* 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
* 1/2 camca teh garam
* 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
* 1 camca teh esen vanilla

Cara-cara
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
  2. Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
  3. Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails