First time cuba buat bengkang jagung and I am proud to announce I am happy with the bengkang. Sedap la ikut tekak sendiri.
Resepi: yatimemories.blogspot.com
Bahan-bahan
* 250 gm tepung gandum
* 230 gm gula pasir ** ( pakai 100 gm gula putih dan 50gm gula perang)
* 400 ml santan pekat (pakai santan kotak M& S)
* 200 ml air
* 4 biji telur
* 1 tin cream style corn
* 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
* 1/2 camca teh garam
* 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
* 1 camca teh esen vanilla
Cara-cara
* 250 gm tepung gandum
* 230 gm gula pasir ** ( pakai 100 gm gula putih dan 50gm gula perang)
* 400 ml santan pekat (pakai santan kotak M& S)
* 200 ml air
* 4 biji telur
* 1 tin cream style corn
* 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
* 1/2 camca teh garam
* 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
* 1 camca teh esen vanilla
Cara-cara
- Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
- Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
- Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
- Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih.
No comments:
Post a Comment