Buat karipap ni tadi for my buka puasa..mengguna resepi Noraida Durani. I copy and paste tpi ni I dh amend by doubling the recipe. D rumah x cukup buat satu recipe. The kulit karipap sedap dan ranggup walaupun sejuk.
Karipap rangup trbaik - Noraida Durani
Bhn(17 bj brgntung pd saiz)
4cwn tpg gandum*
1/4 cwn tpg ubi*
1/4 cwn tpg beras*
1 sdk gula*
1 sdk garam hlus*
2sdb mrjerin*
1/4 cwn myk msk(dpnskn)
1 1/2 cwn lbh sdkt air ais(anggaran)
Cara:
Smua bhn brtnda * dsatukn n dgaul rata..kemudian bt lubang dtgh2 tpg n curahkn myk msk yg dpnskn..
gna senduk@garfu ye utk mngacau..klu x trbakar tgn..hehe(myk PANAS)..
kcau rata..msukkn air ais n uli smpi xmlekat dtgn..doh ni mmg elastik n susah nk koyak..
btkn bulat2 kcl..n canai..msukkn inti..kelim..n goreng gna api sdrhana hgga kekuningn..
Catatan Noraida Durani
*resepi ni sya dh olah ye..
*jika nk frozenkn..goreng 1/2 msk n frozenkn(sya dh bt..hslnya ttp memuaskn in shaa Allah)
*yg pntng rangup n xbrminyak
*jika nk frozenkn..goreng 1/2 msk n frozenkn(sya dh bt..hslnya ttp memuaskn in shaa Allah)
*yg pntng rangup n xbrminyak
My catatan
Original recipe 1/2 above
Isi bolih pakai apa2 inti yg u suka
Dapat dlam 80 biji karipap
No comments:
Post a Comment