Translate

Thursday, June 12, 2014

KARIPAP KENTANG


Buat karipap ni tadi for my buka puasa..mengguna resepi Noraida Durani. I copy and paste tpi ni I dh amend by doubling the recipe. D rumah x cukup buat satu recipe. The kulit karipap sedap dan ranggup walaupun sejuk.

Karipap rangup trbaik - Noraida Durani

Bhn(17 bj brgntung pd saiz)
4cwn tpg gandum* 
1/4 cwn tpg ubi*
1/4 cwn tpg beras* 
1 sdk gula* 
1 sdk garam hlus* 
2sdb mrjerin* 
1/4 cwn myk msk(dpnskn) 
1 1/2 cwn lbh sdkt air ais(anggaran)

Cara:
Smua bhn brtnda * dsatukn n dgaul rata..kemudian bt lubang dtgh2 tpg n curahkn myk msk yg dpnskn..
gna senduk@garfu ye utk mngacau..klu x trbakar tgn..hehe(myk PANAS)..
kcau rata..msukkn air ais n uli smpi xmlekat dtgn..doh ni mmg elastik n susah nk koyak..
btkn bulat2 kcl..n canai..msukkn inti..kelim..n goreng gna api sdrhana hgga kekuningn..
 
Catatan Noraida Durani
*resepi ni sya dh olah ye.. 
*jika nk frozenkn..goreng 1/2 msk n frozenkn(sya dh bt..hslnya ttp memuaskn in shaa Allah) 
*yg pntng rangup n xbrminyak

My catatan
Original recipe 1/2 above
Isi bolih pakai apa2 inti yg u suka
Dapat dlam 80 biji karipap

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails