Translate

Thursday, August 11, 2011

Hari ke 6 Ramadhan

Hehehe confused 6th and 7th day Ramadhan..
Menu arini ialah Ayam Percik, terung tempura, ubi and capsicum, telor asin, acar rebung and asam pedas ikan..tpi x buat kuih muih lah pulak cuma frosted the cake yg semalam tu jer..tpi rajin lak ada banyak buah2 kat umah so buat Banana and strawberry lassi, soya kurma drink and papaya drink...ahhaaaa minum lah sepuas ati muuuu...tpi gambaq lak xde :(


Tima kasih to yana@myresipi.com untuk resepi ni..I minta izin copy and paste saja lahh..
AYAM PERCIK

Bahan-bahan ( satu ekor ayam )

  • satu ekor ayam, dibelah 4.( I potong 2 saja)
  • untuk perap - ditumbuk
  • 2 @ 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • satu inci halia
  • sedikit serbuk jintan manis
  • sedikit serbuk jintan putih
  • garam
  • bahan kuah (percik)
  • *sebiji bawang besar ( kulit kuning)
  • *4@5 biji bawang merah
  • *7-10 tangkai cili kering
  • *satu inci halia
  • *sedikit belacan
  • 1 keping asam keping
  • 4 -5 batang serai - diketuk
  • santan diambil dr setengah biji kelapa
  • 1 sudu makan tepung beras( x boh pon but rasa kena boh kot)
  • secubit serbuk perasa
  • sepotong gula melaka
  • garam, gula

Cara-cara

  1. Ayam dibersihkan. dan dilumurkan dengan bahan perap. perap ayam sekurang-kurangnya utk setengah jam ( lg lama lagi baik)
  2. Untuk membuat kuah percik, kisar bahan bertanda * .
  3. Setelah itu, bahan kisar hendaklah di tumis dengan sedikit minyak hingga garing. (kalau x mau tumis pun xpe)
  4. Sesudah garing, blhlah di masukkan santan, ayam yg telah diperap, asam keping, serai, dan semua sekali.
  5. Masak hingga mendidih dan biarkan ayam masak.
  6. Sekatakan rasa masam, masin dan manis. kalau suka blhlah ditambahkan sedikit gula.
  7. Masak hingga kuah pekat.
  8. Bila dah siap, tutup api. asingkan ayam daripada kuah.
  9. Bakar ayam untuk seketika at 200C... letakkan sedikit kuah pada ayam waktu membakar. ulangi proses tersebut untuk 2 - 3 kali. boleh la di hidangkan.

Tempura terung...n bell peppers aka capsicum..tempura ni macam kat kotak dia lah resepi dia kan? I pakai Tesco nyer brand..eh ada ke resepi kat kotak tuuu??? hehehe slalu buat jer sebab dah berkali2 lupa lakksss...
Teloq asin....uhmmm favorites for bulan posa jugak kan..
Asam pedas ikan...I pakai resepi dari Hidangan Kegemaran dari Dapor Tunku, dia pakai ikan kembung tapi I pakai ikan siakap..

Siakap 1 ekor
Bawang merah 5 ulas
Kunyit hidup 1 inci
Belacan 1 inci
Pes cili kering 50 gm
Bunga kantan 1 kuntum, d belah 4 memanjang
Daun kesom 1/2 ikat
Asam Jawa 30 gm, di ramas dgn 400 ml air dan tapis airnya
Minyak masak 3 sudu besar
Bendi 7-8 batang ( saya tambah)
Garam dan gula secukup rasa


Blend/tumbuk kunyit, belacan dan pes cili .
Panaskan minyak masak d dalam periok dan tumis bawang merah sehingga wangi.
Masukkan bahan d blend/tumbuk dan goreng hingga pecah minyak
Masukkan bunga kantan dan daun kesom.
Tambah air asam jawa dan biar mendidih.
Masukkan ikan dan perasakn dgn garam dan gula.
Renih for 10-15 minit dan hidangkan panas2..
Ni haaaa Acar Rebung yang dicerita tuuuu...ini warisan we all nyer family..arwah mak buat sememang nyer sedap..I telepon tanya mak saudara kat Alor Staq tanya camner nk buat. Teringin nk makan sesangats...bestt berbenaq oiii..

Resepi nye

Bahan-bahan

10 batang rebung di potong2 about 2 inch
6 ulas bawang merah
2 inch halia
15 tangkai cili kering *
1 tbsp Jintan Manis*
1 inci belacan
1/4 cawan cuka
Minyak untuk menumis
Garam dan gula

untuk hiasan:
2 tbsp bijan, digoreng tanpa minyak
10 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
10 biji cili padi

**di goreng tanpa minyak hingga garing dan wangi

Blend bawang merah, halia, cili kering, jintan manis dan belacan.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg d blend tadi hingga pecah minyak, masuk kan rebung dan cuka dan renih selama 10-15 minit.
Masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi.
Tutup api.
Masukkan dalam mangkok kaca dan taburkan bijan diatas dan simpan at least 6 jam sebelum memakan nyer..ni supaya cuka dan rempah2 tu sebati dengan rebung.
Amat lah sedap klu d makan dengan nasi panas...



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails