Translate

Thursday, July 10, 2014

CARAMEL CHEESE PUDDING


Assalamualaikum semua...
Selamat berpuasa ..kita dah masuk ari ke 12 dah sekarang. Teramat cepat masa berlalu. 
Ni first time cuba resepi Cik Nor, Blog Masam Manis..Original resepi dari Yani dan My Resepi.I copy and paste ajer resepi dan buat sedikit perubahan nak habiskan cream cheese yang ada.


Bahan-bahan

[ Karamel ]
70g gula /90 gm gula
2 sudu kecil air/ 3 tsp air
2 sudu besar air suam/ 3 tbsp warm water

[ Puding ]
180g cream cheese/250 gm cream cheese
70g gula pasir/90 gm gula
1 biji telur kuning
3 biji telur/ 4 eggs
450g susu segar/ 625 gm milk
1 sudu besar jus lemon/ x pakai but use vanilla essence
7 inci pan

Cara-cara
Sediakan karamel : Panaskan gula dengan 2 sudu kecil air sehingga perang. Kemudian masukkan 2 sudu besar air suam.
Tuangkan ke dalam loyang yang sesuai. Pukul cream cheese dgn gula sehingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan telur lain sebiji demi sebiji sambil dipukul sehingga sebati. ( Tak perlu kembang) .
Panaskan susu sehingga hampir mendidih. Kemudian tuang ke dalam no.2 tadi. Kacau sekata.
Tuangkan adunan puding ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Alaskan loyang dengan bekas lain yang berisi air. Bakar dengan suhu 160 celcius selama 40-45 minit.
Sejukkan sebelum dihidang.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails