Translate

Monday, August 19, 2013

KUIH MAKMOR



Kuih yang sedap tpi bercinta nak buat dia..

Ni resepi yg I guna..

Bahan Doh/Kulit 

500 gm tepung gandung 
80 gm gula halus 
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal] 



Bahan Inti 
300 gm kacang tanah 
70 gm gula halus 

Gula icing [untuk salut kueh] 

Cara 
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan. 
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang] 
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula. 
3. Ambil doh dan leperkan. 
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur. 
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak] 
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing. 
7. Simpan dalam balang kedap udara.



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails