I was browsing through a friend's blog and found this recipe that I'd like to try...so here is the recipe if you can to have a go at making them..thanks to Amie Kitchen for the recipe which i have copied and paste below..hers looks definitely better than mine..hahaha..
Sumber : Fauziah Biran & Amie's
Little Kitchen
Bahan-bahan:
27 keping Biskut Cream Crakers
1 kg mangga masak ranum - kupas kulit
dan hiris nipis ( i put fresh mangoes on top and put mango filling here)
250 gram Philadelphia Cream Cheese
2 tin (300gram setiap 1 tin) Nestle
Cream
300ml Sweeted Cream - boleh gunakan
sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki
susu cair - pilihan
bekas persegi ukuiran 8" X
8"
Cara:
1. Pukul Philadelphia Cream Cheese /
Anchor Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga
kembang.
2. Ambil satu senduk besar campuran
krim di atas dan tuang merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3 biskut berjumlah 9
keping.
4. Tuangkan satu senduk campuran krim
dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di
atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran
krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3 biskut sebanyak
9 keping.
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6
sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim
ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan
masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan
di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan,
bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk,
dan potong untuk dinikmati.
Amie gunakan loose bottom cake pan, supaya lebih mudah untuk keluarkan Mango Casablanca sekiranya hendak dipotong.
No comments:
Post a Comment