My journey to find the best shell pastry for the karipap pusing refers..
It started when I wanted to make some after seeing my cousin flashed her karipap pusing on the FB..the need to make a good one has made me surf the net for the best images and recipe..owwhh to my surprise there are hundred of images of shapes, sizes and recipes of karipap pusing..
I have made some earlier this year ..recipe here and my very own recipe here. I tried this recipe here but then when cold next day, the skin just turn very 2 soft..not good when eaten cold.
The ones I made here are from CMG. of Tiffin Biru..Thanks to Cik Mat for the recipe.
This is the recipe for pastry that I am interested in.
BAHAN
PASTRY :-)
A...
260 g tepung gandum/ 260 g AP Flour
50 g margarine
20 g gula halus/ 20g castor sugar
1/4 camca teh garam / 1/4 tsp salt
140 ml air (kurang lebih)/ 140 ml water ( approx)
B...
180 g tepung gandum/ 180 g AP Flour
80 g lemak sayur (shortening)/ 80 g shortening
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK PASTRY :- Satukan
semua bahan2 "A" kecuali air, gaul rata dan tambah air sedikit
demi sedikit sambil terus diadun hingga menjadi doh yang tidak melekat di
mangkuk adunan. Ketepikan. (Jangan risau jika air tidak habis digunakan).
- Satukan
pula bahan "B" dan adun hingga menjadi doh. Rehatkan doh
"A" dan "B", selama 20 minit. Kemudian bagi dua setiap
doh, biar sama besar. Bulat2kan. Ambil 1 bahagian doh "A",
leperkan sedikit, letak atasnya doh "B", kemudian balut hingga
menutupi doh "B" tadi. Buat kaedah yang sama untuk 1 bahagian
doh lagi.
- Ambil
satu bahagian doh, canai membentuk 4 segi.. kemudian canai lagi dari arah depan hingga ke hujung, canai juga
bahagian tepinya, hingga mendapat ketebalan lebih kurang 2mm. Gulung doh
tadi dari depan hingga ke hujung seperti swiss roll.
- Rapikan
gulungan tadi dan potong kepada 8 bahagian. Buat kaedah sama untuk bahagian
doh yang satu lagi. Ambil 1 potongan. Leperkan sedikit dan canai lebih
kurang 3mm, isi inti dan kelim seperti membuat karipap biasa. Buat hingga
siap.
- Goreng
hingga kuning keemasan, gunakan api sederhana sahaja. Jangan goreng banyak
seentak, CMG goreng 2 - 3 biji sekali goreng, berhati2 semasa membalikkan
karipap. Angkat dan toskan minyaknya, letak atas paper towel dan biar
minyak terserap. Boleh dihidangkan....
These are rolled the old style way
These are rolled the lazy way just one time like the swiss roll and cut up but it resulted in cracked skin..but CMG buat cantik jer pulak..adeiii gamaknya kena roll betui2 ketat lah.
VERDICT:
Skin is nice and crunchy ..I like it when I roll old style but not when I roll the lazy way..too crunchy.
Good recipe but when eaten cold, it tends to b soft..
No comments:
Post a Comment