Translate

Tuesday, September 17, 2013

Karipap Pusing Resepi CMG

My journey to find the best shell pastry for the karipap pusing refers..
It started when I wanted to make some after seeing my cousin flashed her karipap pusing on the FB..the need to make a good one has made me surf the net for the best images and recipe..owwhh to my surprise there are hundred  of images of shapes, sizes  and recipes of karipap pusing..
I have made some earlier this year ..recipe here and my very own recipe here. I tried this recipe here but then when cold next day, the skin just turn very 2 soft..not good when eaten cold.
The ones I made here are from CMG. of Tiffin Biru..Thanks to Cik Mat for the recipe.
This is the recipe for pastry that I am interested in.

BAHAN PASTRY :-)

A...
260 g tepung gandum/ 260 g AP Flour
50 g margarine
20 g gula halus/ 20g castor sugar
1/4 camca teh garam / 1/4 tsp salt
140 ml air (kurang lebih)/ 140 ml water ( approx)

B...
180 g tepung gandum/ 180 g AP Flour
80 g lemak sayur (shortening)/ 80 g shortening

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PASTRY :- Satukan semua bahan2 "A" kecuali air, gaul rata dan tambah air sedikit demi sedikit sambil terus diadun hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Ketepikan. (Jangan risau jika air tidak habis digunakan).
  2. Satukan pula bahan "B" dan adun hingga menjadi doh. Rehatkan doh "A" dan "B", selama 20 minit. Kemudian bagi dua setiap doh, biar sama besar. Bulat2kan. Ambil 1 bahagian doh "A", leperkan sedikit, letak atasnya doh "B", kemudian balut hingga menutupi doh "B" tadi. Buat kaedah yang sama untuk 1 bahagian doh lagi.
  3. Ambil satu bahagian doh, canai membentuk 4 segi.. kemudian canai lagi dari arah depan hingga ke hujung, canai juga bahagian tepinya, hingga mendapat ketebalan lebih kurang 2mm. Gulung doh tadi dari depan hingga ke hujung seperti swiss roll.
  4. Rapikan gulungan tadi dan potong kepada 8 bahagian. Buat kaedah sama untuk bahagian doh yang satu lagi. Ambil 1 potongan. Leperkan sedikit dan canai lebih kurang 3mm, isi inti dan kelim seperti membuat karipap biasa. Buat hingga siap.
  5. Goreng hingga kuning keemasan, gunakan api sederhana sahaja. Jangan goreng banyak seentak, CMG goreng 2 - 3 biji sekali goreng, berhati2 semasa membalikkan karipap. Angkat dan toskan minyaknya, letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Boleh dihidangkan....

These are rolled the old style way

These are rolled the lazy way just one time like the swiss roll and cut up but it resulted in cracked skin..but CMG buat cantik jer pulak..adeiii gamaknya kena roll betui2 ketat lah.

VERDICT:

Skin is nice and crunchy ..I like it when I roll old style but not when I roll the lazy way..too crunchy.
Good recipe but when eaten cold, it tends to b soft..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails