Resepi Puding Raja/Royal Puding Pahang
Resepi dan gambar dri FB, original resepi :sini
Jala Mas..
5 biji kuning telur dibuang tali pusatnya
1 cawan gula*
2 cawan air*
sehelai daun pandan disimpul*
samada acuan roti jala muncung kecil atau kelongsong daun pisang)
penapis
5 biji kuning telur dibuang tali pusatnya
1 cawan gula*
2 cawan air*
sehelai daun pandan disimpul*
samada acuan roti jala muncung kecil atau kelongsong daun pisang)
penapis
cara
1. masukkan bahan bertanda dlm kuali (pan)
2. sambil menunggu air gula mendidih kita kacau kuning telor biasa sebati dan tapis
kuning telor (gambar)
3. setelah air mendidih, keluarkan daun pandan tadi.. serta masukkan telor dlm
acuan roti jala atau dlm kelongsong daun pisang
4. tinggikan kan sedikit acuan roti jala atau kelongsong tadi (mcm saya ajar buat
butter prawn) untuk mendapatkan urat yang halus.. tuang kan kuning telor tadi
dari tepi pan (kuali) secara bulatan .. cara tuang pun seperti mana kita buat roti
jala .. kalau 5 biji telor ni dlm 3 kali buatla..jgn buat sekali gus ye..buat sikit2 dlm
3 kali
5. jala mas ni tak lama sangat ye dlm air gula tu ..lepas tuang tunggu sekejap pastu
angkat samaada guna chop stik atau guna senduk dan toskan air gula tu
6. buat lagi sampai 3 kali atau 4 kali bergantung..ketepikan
1. masukkan bahan bertanda dlm kuali (pan)
2. sambil menunggu air gula mendidih kita kacau kuning telor biasa sebati dan tapis
kuning telor (gambar)
3. setelah air mendidih, keluarkan daun pandan tadi.. serta masukkan telor dlm
acuan roti jala atau dlm kelongsong daun pisang
4. tinggikan kan sedikit acuan roti jala atau kelongsong tadi (mcm saya ajar buat
butter prawn) untuk mendapatkan urat yang halus.. tuang kan kuning telor tadi
dari tepi pan (kuali) secara bulatan .. cara tuang pun seperti mana kita buat roti
jala .. kalau 5 biji telor ni dlm 3 kali buatla..jgn buat sekali gus ye..buat sikit2 dlm
3 kali
5. jala mas ni tak lama sangat ye dlm air gula tu ..lepas tuang tunggu sekejap pastu
angkat samaada guna chop stik atau guna senduk dan toskan air gula tu
6. buat lagi sampai 3 kali atau 4 kali bergantung..ketepikan
Pisang goreng pulak
kalau boleh carilah pisang lemak manis (sgt sesuai) kalau takde pun carila pisang apa2 pun asal rasa nya manis ye
kalau boleh carilah pisang lemak manis (sgt sesuai) kalau takde pun carila pisang apa2 pun asal rasa nya manis ye
caranya
panaskan kuali dan masukkan minyak serta goreng pisang tersebut sebiji2 (tak yah belah/potong tp kalau pisang tu bukan pisang lemak manis dan saiz agak besar terpulanglah nak potong atau tidak)goreng sampai agak gelap sikit warna nya mcm dlm gambar
panaskan kuali dan masukkan minyak serta goreng pisang tersebut sebiji2 (tak yah belah/potong tp kalau pisang tu bukan pisang lemak manis dan saiz agak besar terpulanglah nak potong atau tidak)goreng sampai agak gelap sikit warna nya mcm dlm gambar
Sos kastard
1 biji telor
400ml susu cair
1 cawan air
1 helai daun pandan disimpul
sedikit esen vanila
2 @ 3 sudu besar gula (saya buat tak isi banyak sangat gula sbb jala mas dah rasa manis dan pisang pun dah ada rasa manisnya) kira sos saya ni manis2 buah je
1 biji telor
400ml susu cair
1 cawan air
1 helai daun pandan disimpul
sedikit esen vanila
2 @ 3 sudu besar gula (saya buat tak isi banyak sangat gula sbb jala mas dah rasa manis dan pisang pun dah ada rasa manisnya) kira sos saya ni manis2 buah je
caranya
masukkan telor, susu cair, esen vanila, kacau sebati
kemudian masukkan air dan daun pandan serta gula
masak dgn api sederhana besar..mendidih tutup api
dan sejukkan dlm peti ais
masukkan telor, susu cair, esen vanila, kacau sebati
kemudian masukkan air dan daun pandan serta gula
masak dgn api sederhana besar..mendidih tutup api
dan sejukkan dlm peti ais
Hiasan
buah prune dibuang biji
buah ceri merah dan hijau dipotong 4
gajus di goreng sebentar
buah prune dibuang biji
buah ceri merah dan hijau dipotong 4
gajus di goreng sebentar
caranya hiasanya
1. mula2 dlm bekas taruk pisang goreng dulu
2. letakkan atas pisang jala mas sehingga menutup pisang
3. letak buah prune, ceri merah dan hijau serta gajus
4. curah sos kastard yang sejuk tadi sedia dihidang
1. mula2 dlm bekas taruk pisang goreng dulu
2. letakkan atas pisang jala mas sehingga menutup pisang
3. letak buah prune, ceri merah dan hijau serta gajus
4. curah sos kastard yang sejuk tadi sedia dihidang
No comments:
Post a Comment