Translate

Tuesday, May 14, 2013

RENDANG AYAM

Tiga ari dulu dh blog walking cari resepi ayam yang senang dan nampak sedap..owhh ada criteria tu...yg senang n sedap..amboiiii,,belom cuba belom tau la kan..anyway, resepi Diana selalu mendapat perhatian sebab dia pandai ambik gambak dan of kos mesti la sedap jugakkk...
Recipe dari Diana of Sky Blue Kitchen...tq..akak dah copy and paste plus my adjustments according to apa yg ada kat umah..

The verdict: sedap...sekali.

Bhn²
900 gm ayam yang telah d bersihakan, d buang kulit dan d potong kecil
3 batang serai - titik
200 ml santan pekat ( Diana guna santan dalam kotak jer )- tambah skit jadi 250ml
1 helai daun kunyit - mayang halus ( Xde stok so x taruh)
4 helai daun limau purut - mayang halus
3 tbsp kerisik - 1 packet kecik tu ajer
2 keping asam keping
Gula melaka / merah - 2 tbsp
Garam secukup rasa

Bhn² A
5 tbsp cili kisar
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai + 1 btg lagi
sedikit minyak - 3tbsp minyak
1 tbsp garam

Cara²
1.            Kisar bhn² A bersama sedikit air kecuali cili kisar dan garam.
2.            Ayam d gaul bersama cili kisar, garam dan bhn² yang d kisar tadi. Perap selama 30 minit.
3.            Kemudian.. panaskan sedikit minyak d dalam kuali.. Tumiskan serai sehingga wangi.
4.            Masukkan ayam yang d perap tadi dan masak selama 5 minit.
5.            Setelah itu masukkan santan cair dan asam keping. Setelah mendidih bolehlah d masukkan daun limau purut, gula dan garam secukup rasa. 
6.            Masak ayam d atas api sederhana dan gaul sekali sekala sehingga ayam empuk.
7.            Masukkan kerisik dan gaul rata.
8.            Setelah kuahnya pekat.. masukkan daun kunyit dan gaul.
9.            Angkat dan hidang .

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails