Teringin nak makan asam tumis so jalan2 kat blog Noreen-Home cooking and found this recipe but I memandai add something extra to make it all mine taste..
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - dipotong 4 atau boleh juga guna ikan apa2 yang disukai
125ml air asam jawa - diambil dari 1 sudu besar asam jawa diperah dengan 1/2 cawan air
1 cawan air
6 batang bendi - dibuang tangkai
sgenggam daun kesum
garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan minyak
bunga kantan dan timun cina ( saya tambah)
bahan2 kisar:
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar belacan
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 helai daun limau purut
cara:
- panaskan minyak di dalam kuali atau periuk
- tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi
- tambah air asam jawa, air serta bendi, timun cina dan renihkan selama 10 min
- masukkan ikan dan daun kesum, bunga kantan
- renihkan lagi selama 5-10 min atau sehingga ikan masak
- akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukup rasa
- setelah masak padamkan api
- hidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain
source: chef wan
No comments:
Post a Comment