Teringat masa-masa yang muda2 arwah mak suka buat pindang ni..with ikan kikik atau ikan temenung aka ika kembong and kita orang berebut2 makan nasi ngan pindang ni..klu x abis keesokan nya kita cicah dengan roti bakar atau cream crackers yang dipatah2kan dalam mangkuk dan tuang kuah pindang tu diatas....uhmmm sedap lah sangat..
Bahan
8-10 ekor Ikan kikik
1 ibu jari belacan
4 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
2 keping asam keping
1 batang serai yg di ketuk
5 biji cili kering
Air 3 cawan
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukupnya
Cara:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, belacan dan cili kering;
2. Masukkan air dalm periok bersama bahan yang di tumbuk, masukkan serai yang telah di ketuk, serbuk kunyit dan asam keping.
3. Biar ia mendidih masukkan ikan dan garam secukupnya.
4. Biar kuah nyer mindidih buatkali kedua dan tutup api.
5. Bolih lah di hidang panas2.
No comments:
Post a Comment