Got these from nasyieen.blogspot.com..and I copied word by word from her blog, thanks..Made these for our tahlil at BIL's today to celebrate FIL's 86th birthday which falls on the 4th April..did not try it yet but looks good..cannot wait to try it..I have done minor amendments though to the recipe whch i have noted below..so happy this time it is separated as above..have done some other recipes and it just mixed together..
Bahan-bahan:
10gm serbuk agar2 - kalau nak guna agar2 bertali boleh guna
1/3 dari sebungkus agar2 cap bulan(warna merah) ( I add another 3 gm to the milk portion as I feel it is too soft)
1 liter susu segar biasa
1 liter susu segar berperisa coklat
1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
1.2 liter air
1 sudu teh garam
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
1sudu teh coklat emulco
Cara-cara:
Masak agar2 bersama air hingga mendidih. Jika guna agar2
bertali, rendam dulu supaya lembut dan lebih cepat hancur. Masukkan garam dan
gula. Masukkan adunan tepung jagung. Masak hingga mendidih.
Bahagi dua adunan agar td. Masukkan kembali 1 bahagian agar
kedalam periuk dan masukkan susu segar putih. 1 bahagian lg dimasukkan kedalam
periuk yg lain dan masukkan susu berperisa coklat dan coklat emulco.
Masaklah kembali adunan tersebut. Gunakan api yg sederhana sj
dan hendaklah sentiasa dikacau agar tidak berketul. Apabila nampak tanda2
mendidih, padamkan api. Peringatan: jgn masak terlalu lama nanti dadih menjadi
keras.
Biarkan hingga suam baru lah ditapis sebelum dimasukkan
kedalam bekas. Masukkan dadih yg berwarna putih dulu dan bila ia sejuk dan
mengeras bahagian atasnya barulah dimasukkan dadih coklat. Kalau nak lebih
cepat bolehlah dimasukkan kedalam peti ais seketika.
Sejukkan dalam peti ais, pastu bolehlah dimakan.
Sekiranya ada yg nak buat berperisa strawberry, bolehlah
guna susu perisa strawberry atau pun boleh juga guna kedua2 susu fresh putih
dan tambahkan pewarna merah dan strawberry emulco.
her notes:
Satu kaedah lagi utk menghasilkan dadih coklat bagi yg
bimbang jika ikut cara2 diatas menyebabkan rasa dadihnya terlebih manis(bg hb
dan anak2 saya rasa manisnya sedang elok je). Setelah diikut step pertama,
masukkan 2 liter susu segar (putih) kedalam periuk (tanpa menggunakan susu
segar berperisa coklat). Kemudian bahagi 2 adunan dadih dan 1 bahagian itu
dimasukkan 1sb coklat emulco. (diletakkan 1sb kerana aduanan asalnya berwarna
putih sdgkan jika guna susu segar perisa coklat perlu letak 1st shj )
No comments:
Post a Comment