Today something special..first try at making any tempoyak dish.. Googled this recipe..there are so many on the net but I chose this one..Ikan patin masak tempoyak.. My pix is kinda blurry from the hp so sorry if you think nothing of the dish but it is simply amazing..love it and thanks to whoever it is that put it up on the net..
Farah, my eldest daughter was going on...eeeee tempoyak?? sapa nak makan??? ( I am from Kedah and my mum never advocate tempoyak in any of her cooking so I never really expose my kids to it..my fault ..really)...surprise..surprise..she was the last to leave the table..cannot get enough of the dish..hehehe first time the kids add more and more rice to their plate..
Here is the recipe if you want to try it:
Bahan-bahan utama
Seekor ikan patin (eloknya ikan patin sangkar) ikan disiang
dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk hilangkan hanyir selama
kira-kira 1 jam.
2 ulas kunyit hidup (bukan serbuk kunyit)
6 biji bawang kecil.
20 biji cili padi (bergantung pada suka pedas mana ya) ( I put 10 of the vietnamese red chillies)
2 senduk tempoyak
1 ikat daun kesum
2 ikat bunga kantan ( yang guna untuk masak laksa tu)
sedikit asam keping
air
garam secukup rasa
gula (jika perlu dan jika suka)
Cara memasaknya
Kunyit hidup, bawang kecil dan cili padi ditumbuk halus dan
digaulkan dengan tempoyak tadi. Masukkan ke dalam periuk yang bersama air.
Lepas tu kacau sehingga rasa dan masukkan asam keping. Letak di atas api dan
biarkan selama kira-kira 3 minit. Masukkan ikan yang dibersihkan tadi,
masukkan bunga kantan dan daun kesum.
Masukkan garam secukup rasa, adjustlah kalau takut pedas
dengan mengurangkan jumlah cili tadi. Kalau terlajak, adjust dengan meletakkan
sedikit gula ok…
Enjoy...
No comments:
Post a Comment