Translate

Monday, July 30, 2012

Lompang


Setelah lama gagal and kecewa..at last...jadi but still kena praktis lagi lah kot..happy nyer bila tgk ada lubang kat tgh lompang i..hehehe..but then kena bancuh and tuang betui2..rasa macam anxious sangat nk make sure cawan tu x sejuk and nk aim tuang dalam mangkok kecik tu take skills ...
Try dengan setengah resipi..

Sumber : Chef Hanieliza


Bahan A
2 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil kapur [bancuh dan tapis]
Kelapa muda diparut gaul dgn sikit garam - untuk hiasan

Bahan B [masak sehingga mendideh dan tapiskan]
1/2 cawan gula biasa
1/2 cawan gula merah
4 cawan air

Cara:
1. Bancuhkan tepung dgn air kapur yg ditapis.
2. Tuangkan air gula yang suam dan kacau rata. Biaq for at least satu jam ( ni petua my cousin)
3. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
4. Tapiskan adunan kedalan teko untuk memudahkan dituangkan kedlam acuan kecil.
5. Kukuskan kueh selama 20 minit.
6. Sejukkan kueh.
7. Cungkilkan perlahan dan masukkan kelapa parut .

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails