Ini pun bukan resepi sesiapa but resepi sendiri yang I pakai bila nk buat Dalca sayur..ada la petua2 arwah mak yang diselit2 jugak disini. Dalca sayur ni dulu masa kecil2 I remember, klu kenduri kawin aja mesti lah di hidangkan..salah satu jenis lauk kenduri kawin. Masih kekal sekarang sebagai satu jenis lauk kenduri kawin ke apa2 kenduri yang dilangsungkan. Nowadays, kita juga masak as a dish for makan tengahari or pagi untuk makan dengan roti canai dan sebagainya. Dalca sayur ni pon memacam resepi yang ada - yang totally vegetarian, setengah tambah ayam yand dipotong kecil2 dan ada jugak masukkan perut lembu (tripe) or tulang (ribs)..sedaps tuuu..so memasing dengan memasing punya resepi. I tulis resepi ni pon untuk kegunaan anak2 dan sesiapa yang berminat nak mencubanya.
Bahan Menumis
2 biji bawang besar ( atau 8 biji bawang merah)
3 ula baang putih
Bunga lawang
Kayu manis
Buah pelaga
Bahan Utama
4 sudu besar rempah kari daging ( campur dengan 2 sudu besar air panas hingga menjadi paste)
100 gm dhal, yg di rebus hingga empuk ( suka lebih pun bolih ditambah)
100 ml santan M&S ( ini pon ikot suka byk mana nk taruh atau bolih diseimbangkan dengan susu rendah lemak)
1 cube stock ikan bilis/ayam ( optional )
Garam dan gula secukupnya
1/4 cawan minyak masak
Bahan Sayur :
4 biji kentang d potong dadu
2 carrot sederhana di potong bulat2
10 utas kacang panjang di potong dlm anggaran seinci 2
1/2 biji bunga kol ( cauliflower) di potong kecil
2 biji tomato di potong 4
2 biji terung bulat d potong 4
1 biji mempelam muda ( klu ada) di potong kepingan
2-3 biji pisang muda (klu ada) di potong serong2
3-4 biji belimbing buluh (klu ada) di belah 2
1 biji bawang besar dipotong 4
2-3 biji cili merah/cili hijau
Caranya:
1.Panaskan minyak masak.
2.Tumis bahan menumis hingga wangi
3. Masukkan paste rempah kari dan kacau. Perlahankan api dan renehkan sebentar. Klu dah agak kering masukkan air sikit biar rempah tu betui2 masak. Proses ni dalam 10-15 minit.
4. Dah masak rempahnya, maka di masukkan air dalam 3/4 liter untuk kuah nya dan biar ianya mengelegak.
5. Masukkan kentang dulu dan biar ia nya empuk.
6. Masukkan terung bulat dulu dan sambung reneh hingga half cook.
7. Masukkan dhal yang telah direbus empuk tadi dan santan.
8. Masukkan sayuran lain
9. Masukkan stok , garam dan gula secukupnya
10. Reneh hingga semua sayuran dh masak..( mustahak untuk merenehkan sebab klu api kuat , Dalca ni akan tenggelam minyak nya..kari klu x berminyak maka x ler cantik dan menyelerakan)
.
No comments:
Post a Comment