Translate

Friday, October 19, 2012

Mee Hoon Soup Kedah - My Version


Khas untuk anak2 ku tersayang and family...yang suka makan Mee Hoon Sup Kedah kita....Yan Nazilla ..klu u x minta memang I x pen down the resepi...hehehe..ni reepi for my family of 13 . Sorry for now xde lak gambaq..kena cari dulu yaaa...Mee Hoon Soup Kedah I ni di hidangkan every year for Raya sejak beberapa tahun yg lepas..

Mee Hoon Sup ni ada 4 parts

A. Supnya

    20 ulas bawang merah** 
    6 ulas bawang putih**
    3 inci halia - d potong bulat2 
    1/2 inci lengkuas - d potong bulat2
    1 tsp lada hitam** ( nk ada zingggg tu tambah la skit)
    Tulang lembu yg ada isi bukan tulang..(klu ada)
    Daging 3kg or more
    2 cube stok lembu
Garam secukupnya
    Minyak untuk menumis
  
     ** blender yg bertanda **
   
1.  Rebus tulang dan daging hingga lembut dan ketepikan;
2.  Tumis semua bahan diblender, biar sampai kuning dan wangi, masuk kan air sikit;
3. Didihkan sekejap masukkan potongan halia dan lengkuas;
4. Masukkan  air rebusan daging tadi bersama stok lembu dan didihkan, klu nk lebih kuah tambah air panas secukupnya;
5. Apabila dah didih masukkan garam secukupnya..
6. Siap.

P/S: sup dia is clear soup ya...

B. Bihun nya

2-3 paket bihun kering yang di rendam dengan 2 sk serbuk kunyit selama 1 jam atau lebih. Bihun akan jadi kuning.

1. Rebus air hingga menggelegak dan celor kan bihun .
2. Angkat dan toskan.
3. Siap

C. Bahan2 lain

Bawang goreng
Daun bawang di potong kecik2
Daun saderi di potong kecik2
Daging yg telah direbus tadi di siat2 halus
Sayur asin yang di beli siap potong kecik atau klu x dapat beli yg di potong kasar2 tu dan balik ptong kecik2. Yg ni mustahak xde bukan Mee Hoon Sup Kedah.

D. Sambalnya..

Ini pon mustahak..xde memang ler x sedap langsung.and bukan Mee Hoon Sup Kedah.

Serbuk cili kering yang halus..bukan yg makan dgn pizza tuu..
Bawang putih - di dadukan
Gula dan garam secukupnya.
Minyak untuk menumis

1. Tumis bawang putih hingga kekuningan
2. Campurkan cili erbuk dengan edikit air panas so jadi paste;
. 3. Tuangkan paste cili ke kuali dan goreng hingga cili tu masak;
4. Masukkan garam dan gula secukupnya ( tambah lebih sikit gula jika x mau pedas sangat)..
5. Angkat bila sambal tu dah gelap sikit.
6. Siap.

Selamat mencuba...nampak cam susah ..sebenaq nya senang ajaaa...




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails