Ni kes bangun pagi teringat nak makan mee sup..anyway, dah lama beli yee mee kuning kering ni nk masak Sang Har Mee ..Resipi yg ada dan pakai ialah dari Kitchen Snippets. Tapi ni I x ikot resepi pon just ada bahan asas aja:
1 sanggul Yee Mee
6 ekor udang basah XXL
Sayur kobis china yang di potong2
Bunga kol yang di potong2
1 biji telor
1 sudu kecil tepung jagung + 1 sudu besar air
Untuk Soup Nya:
3 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
air secukupnya
1 kiub stok ikan bilis/ayam
sedikit lada putih
garam secukup rasa
1 sanggul Yee Mee
6 ekor udang basah XXL
Sayur kobis china yang di potong2
Bunga kol yang di potong2
1 biji telor
1 sudu kecil tepung jagung + 1 sudu besar air
Untuk Soup Nya:
3 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
air secukupnya
1 kiub stok ikan bilis/ayam
sedikit lada putih
garam secukup rasa
Cara buat supnya
1. Blender yg bertanda **
2. Tumis bahan yang telah diblenderkan tadi;
3. Masukkan air untuk sup nya
4. Dah melegak, masukkan kuib stok ;
5. lada putih dan garam secukupnya.
Nota: soup ni I buat agak banyak bolih lah untuk 3-4 orang makan sekali. tapi bahan ynag untuk tambah bersama yee mee untuk seorang.
Membuat Sang Har Yee Mee:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ekejap YeeMeetu dan angkat
2. Panaskan kuali lain dan masukkan sup tadi untuk seorang makan
3. Bila melegak up nya, masukkan sayur2 dan udang;
4. Masukkan telur dan campuran tepung jagung tu dan kacau hingga pekat.
5. Angkat dan tuangkan atas Yee Mee tadi ..siap untuk di makan.
Saya syorkan buat cili padi dipotong2 dan kicap cair..best makan dengan Yee Mee ni..
No comments:
Post a Comment