Salam everyone..as promised this is the recipe for the butter chicken.
V love Chinese food so I got to keep searching for more and more recipes to try . This one is one I know the kids will love because it is more or less like Butter prawns but not.
Got this recipe from Diana from Blue Sky Kitchen
Diana's butter chicken definitely looks better than mine though but I like the taste though.
So here is the recipe and the recipe is in Malay..:)
Bhn²
2
keping dada ayam - d hiris
2
tangkai daun kari - d hiris
4
biji cili padi - d cincang ( saya tambah)
60
gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam
tu)
1 biji bawang besar - d cincang
Tepung
jagung secukup kegunaan
Minyak
untuk menggoreng
Sedikit
gula
Bhn²
Perap
1/2
tsp perencah pati ayam Tumix ( saya buh 1/2 kuib pati ayam)
2
tsp gula
1
biji telur
1
tbsp tepung jagung
1/2
tsp serbuk lada hitam ( I buh yg kasar)
1/2
tsp serbuk lada putih
Garam
secukup rasa
Cara²
Ayam
d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti
ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan
ketepikan.
Cairkan
mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga
naik baunya.
Kemudian
masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat
dan hidang.
Bhn² Untuk Nasi Goreng
800
gm nasi
2
biji telur _ d pukul ringan
1/4
tsp serbuk lada putih
1/2
tsp perencah pati ikan bilis Tumix
1 sudu besar kicap pekat ( I add to give color to the fried rice)
Daun ketumbar dan daun bawang di potong kecil ( I tambah)
1 sudu besar kicap pekat ( I add to give color to the fried rice)
Daun ketumbar dan daun bawang di potong kecil ( I tambah)
Garam
secukup rasa
Minyak
Cara²
Panaskan
sedikit minyak d dalam kuali... Masukkan telur dan biarkan ianya separuh masak.
Kemudian
masukkan nasi, perencah pati ikan bilis, serbuk lada putih dan garam secukup
rasa.
Goreng
seketika. Masukkan daun ketumbar dan daun bawang. Angkat dan ketepikan.
No comments:
Post a Comment