Translate

Wednesday, November 21, 2012

BUTTER CHICKEN WITH FRIED RICE

Salam everyone..as promised this is the recipe for the butter chicken. 
V love Chinese food so I got to keep searching for more and more recipes to try . This one is one I know the kids will love because it is more or less like Butter prawns but not.
 Got this recipe from Diana from Blue Sky Kitchen


Diana's butter chicken definitely looks better than mine though but I like the taste though.

So here is the recipe and the recipe is in Malay..:)
 Bhn²
2 keping dada ayam - d hiris
2 tangkai daun kari - d hiris
4 biji cili padi - d cincang ( saya tambah)
60 gm mentega ( Boleh d tambah jika hendak kuahnya bersalut banyak kat ayam tu)
1 biji bawang besar - d cincang
Tepung jagung secukup kegunaan
Minyak untuk menggoreng
Sedikit gula

Bhn² Perap
1/2 tsp perencah pati ayam Tumix ( saya buh 1/2 kuib pati ayam)
2 tsp gula
1 biji telur
1 tbsp tepung jagung
1/2 tsp serbuk lada hitam ( I buh yg kasar)
1/2 tsp serbuk lada putih
Garam secukup rasa

 Cara²
Ayam d gaul bersama bhn² perap dan perap selama 20 minit.
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung.. Goreng.. Setelah ayam masak angkat dan ketepikan.
Cairkan mentega dan masukkan bawang besar, daun kari dan cili padi.. Tumis sehingga naik baunya.
Kemudian masukkan ayam dan gula.. Gaul sebati.
Angkat dan hidang.

Bhn² Untuk Nasi Goreng

800 gm nasi
2 biji telur _ d pukul ringan
1/4 tsp serbuk lada putih
1/2 tsp perencah pati ikan bilis Tumix
1 sudu besar kicap pekat ( I add to give color to the fried rice)
Daun ketumbar dan daun bawang di potong kecil ( I tambah)
Garam secukup rasa
Minyak 

Cara²
Panaskan sedikit minyak d dalam kuali... Masukkan telur dan biarkan ianya separuh masak.
Kemudian masukkan nasi, perencah pati ikan bilis, serbuk lada putih dan garam secukup rasa.
Goreng seketika. Masukkan daun ketumbar dan daun bawang. Angkat dan ketepikan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails