Translate

Thursday, November 22, 2012

DAGING GORENG BERCILI

Salam, ada baca somewhere about a recipe yang macam ni tpi I x refer to it when making this dish.
So ini memang resepi yang I sendiri memandai dan pelbagaikan tadi mengikut bahan2 yang ada di dalam fridge. Bolih tahan sedap rasanya but klu bolih pedas skit lagi would be nice tapi ada cucu yang turut ada di meja jadi I kurangkan pedas..


Bahan - bahannya:

350 gm daging yang di rebus dengan sedikit air,  sejukkan dan di dadu;
3 biji kentang sederhana saiz, dibuang kulit dan potong dadu
1-2 biji bawang besar di potong dadu
1 biji bell pepper merah, d potong dadu
1-2 pohon daun bawang di potong 2.
3-4 sudu besar cili kisar
3 biji bawang putih*
6 biji bawang merah*
2 sudu sos tomato
1/2 kuib stok ayam/daging
gula dan garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

* di blend

Caranya:

1. Goreng daging dadu hingga garing dan angkat;
2. Goreng kentang dadu hingga garing dan angkat;
3. Dalam kuali lain panaskan minyak dan tumis bahan yg d blend hingga wangi;
4. Masuk cili kisar dan goreng hingga garing;
5. Masukkan bawang yang telah di dadu dan kacau hingga garing, masukkan sos tomato, kuib stok ayam/
    daging dan kacau biar sebentar;
6. Masukkan daging , kentang dan bell pepper tadi dan kacau.
7. Maukkan gula , kacau dan angkat. Tabur daun bawang.
8. Makan panas2 dengan nasi atau roti.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails