Translate

Wednesday, November 14, 2012

PAUs


Again another feat that I want to get over with is making paus..the journey to find the best ever pau..I like this recipe because it is so soft and nice. Forget about the filling for the time being a filling can be store bought like red bean etc. Savory ones..I have yet to find the one that I liked. These I used the curry puff filling and the red bean. This recipe is from the blog dapur kak yah.. this recipe has roux added to it.

500gm tepung pau
3 sudu besar shorterning(lemak sayur)
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil mauripan
200ml air suam (kalu uli tangan 220ml)
2 sudu teh beking powder
4 sudu besar water roux(cara buat ada di bawah)

water roux(amat penting untuk menggebukan roti dan pau)
50gm tepung gandum
250ml air

masak keduanya hingga pekat dan sedikit mendidih dan sejukkan dan adunan ini dapat 8 sudu besar water roux.

caranya
1.kalu guna bread maker masukkan semua bahan dan tekan on sahaja sehingga siap dan boleh ke no 4.
2. uli tangan...campurkan semua bahan tadi dan uli hingga tidak melekat ditangan(tangan masih comot pun tak apa) selepas itumasukkan doh kedalam plastik. Ramas atau golek-golekkan plastik tersebut ditempat yang rata dan buatlah dalam masa 6-8minit(sambil nonton pun tak pa).Keluarkan dan kita nampak menjadi adunan yang elastik.Ulilah semula ambil masa seminit dua.
3.masukkan dalam bekas bertutup dan simpan tempat kena cahaya selama 1 jam atau naik 2 kali ganda.selepas itu keluarkan dan ditumbuk-tumbuk.
4.Bahagi doh kepada bulatan kecil dan biarkan selama 10 minit dan bolehlah diletakkan dengan intinya dan biarkan semula selama 40 minit dan kukuslah ia selama 7 minit.

 

This is the result of my search for a good pau..I made this pau dough and weight each at 60 gm per pau n filled it up with the fillings. But then it swelled up to a bit too big for my liking, maybe next time I will make it smaller . Taste wise very nice and soft.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails