Terjumpa resepi masa buka my blog...I slalu pergi makan dengan hubby kat satu kedai yang jual Crab Salted Egg so rasanya cam teruja nk try resepi ni. Terima kasih Fiza for the resepi..dh cuba tadi...sedap dan sedap tpi I still x dapat rasa macam I makan ketam tu.
RESEPINYA
500gram
udang segar
1/2
cawan tepung jagung
1/2
sudu teh lada sulah
2
biji telur masin - Guna yang kuningnya sahaja ( saya masuk semua skli)
3
sudu besar udang kering - di rendam dan cincang halus (saya guna udang kering yg dh digoreng dan tumbuk)
2
tangkai daun kari
4
biji cili padi - di potong kecil
2
ulas bawang putih - di cincang ( saya suka makan bwg putih so tambah jadi 5 ulas)
2
sudu minyak masak
60gm
mentega
Perencah
(campurkan)
1
sudu besar gula pasir
1/2
sudu teh garam
1/2
sudu teh kiub ayam maggi
CARA
MEMBUATNYA
1.
Cuci udang, keringkan. Campur tepung jagung dengan serbuk lada sulah, gaulkan
dengan udang tadi.
2.
Panaskan minyak masak, goreng udang yang di gaul tepung tadi selama lebih
kurang 1 minit sehingga kulitnya garing. ketepikan.
3.
Kukus telur masin (yang kuning sahaja) selama 5minit, dan hancurkan ketika
masih panas.
4.
Di dalam kuali lain masukkan 2 sudu minyak masak, tumis bawang putih, udang
kering, cili padi dan daun kari sehingga wangi. Masukkan mentega dan kacau
sebentar. Bila mentega telah cair, masukkan telur masin dan kacau sebentar.
5.
Masukkan udang yang di goreng tadi beserta perencah, kacau lagi hingga
udang sebati. Bolehlah di angkat dan hidangkan.
Apa pun cuba lah sedap resepi ni...
No comments:
Post a Comment