Translate

Thursday, August 11, 2011

1st Ramadhan

Ni dah 12 hari berpuasa baru dapat masa nak meng - update kan blog hehehe..sibuk duk p nganga orang lain punya blog cari inspirasi nak masak untuk berbuka posa. Kita2 ni anak ramai so kena lah mencari ilham supaya menarik perhatian anak2 untuk makan. Lagi pon nak beli sure la tak puas makan ( mama dia x puas makan hehehe)

Ni I buat Thai Style Hainanese Chicken Rice akak Nasi Ayam Thai..a favorite amongst us..kita kan suka makan nasi, ayam , soup and dia punya kuah ni ..lain pada yg lain..nak try cuba klik resepi kat sini dan sos suka ramai tu pon resepi nyer sekali..memang berbaloi - baloi.

I buat apam gula hangus dalam cawan lompang kecik2 tu..and I think I kukus a bit too cepat sangat..dah x sempat nak buka posa dah n dia macam kaki kudung...kepala cantik but xde kaki..macam lak buat macaroons i masa awai2 dulu...uhmmm tapi rasa tu sedap laa..( puji diri pulaaaakkk) anyway, I copy resepi dari sapa nyr blog x tau..laa minta maaf selalu copy and paste kat my private collections, lupa bab tag dari blog sapa :(..terima kasih lah kepada si tuan blog, Rina ..ni pon I copy and paste aja lah ..

Bahan-bahan :

* 1 cawan gula - jadikan gula hangus , dh cair gula, masuk 1 cawan air panas - sikit2 ( hati2 yer ), biar gula mencair, pastu tutup api, masuk 1 cawan majerin atau mentega, biarkan cair - biarkan bancuhan ni sejuk
* 1 1/2 cawan gula
* 3 biji telur
* 3 cawan tepung gandum
* 2/3 cawan susu cair atau santan (I pakai susu)
* 1 sudu besar soda bicarbonate.

Cara-cara

1. blender gula bersama telur sampai gula hancur n telur berbuih.
2. masukkan sodabicarbonate n blend skjp jer...
3. masukkan gula hangus bercampur majerin/butter tadi n blend lagi, kjp jer hgga sebati
4. tuang adunan yg diblend tadi kedalam mangkuk,campurkan tepung,gaul rata.
masukkn susu n kacau hingga sebati dengan whisk..
5. panas kan air dalam pengukus.sementara tu sapu majerin dalam acuan.( saya guna acuan lompang )
masukkan adunan hingga 3/4 acuan (ia sangat mengembang)
bila air kukusan mendidih kukuslah apam selama 30 minit atau bila tgk adunan dh coklat gelap keseluruhannya.
Klu belum masak, kuih tu mcm 2 kolor, atas kolor coklat gelap, bwh color coklat cair...
6. boleh juga dimakan bersama kelapa parut bercampur garam.

Karipap tu pulak buat sendiri jer lah ..main masuk jer tepong, butter and air..nak buat karipap pusing mola nyer but alahhh bila naik angin malas..pusing pon dh p kemana. Inti daging ni rasa nyer..

Hah...the end of hari pertama nyer cooking..... :)

psssttt...ada terselit kat situ, klu nampak lah, serimuka doyan, I oda dari dia..sedap sangattt...




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails