Translate

Wednesday, August 29, 2012

DENDENG


This recipe is from CMG..so tima kasih atas resepi yang sedap ni..saya copy dan pate dari blog kawan yang also copy and paste dari CMG.

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg daging pejal (mat guna daging batang pinang)
1 kg bawang merah,(mat guna 500 gm je)( the more the better and sweeter will the gravy b)
20 - 25 tangkai cili kering*
20 biji bawang merah*(*dikisar)
1 cawan gula melaka
1/4 cawan jus asam jawa pekat
3 camca besar kicap pekat manis ( add more if u want it darker)
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Daging dipotong besar, rebus hingga lembut, toskan dan hiris nipis. Tumbuk setiap hirisan daging sampai leper. Buat hingga siap. (mat letak 1 inci halia, dititik dan 4 ulas bawang putih, diketuk semasa merebus daging). Ketepikan.( I pound just a little so that it breaks but not flattened)
Bawang merah tadi dihiris dan dibuat bawang goreng. Angkat dan toskan. 
Dalam minyak bawang goreng tadi, goreng daging yang telah ditumbuk tadi hingga keemasan. Buat hingga siap, angkat dan toskan.
( I just fry but not too long..)
Tinggalkan kurang lebih 1/2 cawan minyak masak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Masukkan gula melaka, jus asam jawa, garam dan kicap. Kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga terbit minyak.
Rasa dan tambah apa yg perlu. 
Masukkan daging tadi, gaul rata, tambah bawang goreng, kacau hingga mesra dan matikan api.
 Boleh hidangkan bersama makanan kegemaran...

1 comment:

Anonymous said...

What is daging pejal?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails