Sumber : Cheq
Sue & Kak
Ayu Singapore
Sumber : Mieza
@ WAWMC
Bahan-bahan utk nasi :-
4 cawan beras basmathi (rendam dulu lebih kurang 1/2
jam)
2 sb rempah khao mok
REMPAH KOMOK
2 sb rempah kari - mieza guna kari daging cap 'O'
1 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk kulit kayu manis
1 sk garam
1 sb guma
Gaulkan rata. Rempah ni agak banyak..kalau ada lebih boleh disimpan di dalam peti ais..untuk resepi ni tak pakai semua sekali..cuma pakai 2 sb untuk masak nasi dan sedikit untuk perap ayam.
2 sb rempah khao mok
REMPAH KOMOK
2 sb rempah kari - mieza guna kari daging cap 'O'
1 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1 sk serbuk jintan putih
1/2 sk serbuk jintan manis
1/2 sk serbuk kulit kayu manis
1 sk garam
1 sb guma
Gaulkan rata. Rempah ni agak banyak..kalau ada lebih boleh disimpan di dalam peti ais..untuk resepi ni tak pakai semua sekali..cuma pakai 2 sb untuk masak nasi dan sedikit untuk perap ayam.
Bahan Tumis :
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih *
1/2 inci halia* (*tumbuk halus)
1/2 biji bawang holland ,potong kecik2.*optional..saya suka sbb ada rasa manis2 pada masakan.
rempah 4 beradik (kayu manis, bunga lawang,cengkih & buah pelaga)
lada hitam,sikit je..(tumbuk halus)
Bahan Lain :
susu cair 1/2 cawan
kiub ayam *x letak pun takpe
daun ketumbar / akar ketumbar *ketuk2 sikit
garam
bawang goreng
minyak sapi..sikit je,campur dgn minyak biasa.*Ana guna butter, mieza guna minyak sapi
daun bay 2 helai ( x de pun xpe)
bawang putih jeruk ( xde pun xpe). - mieza tak letak sebab tak ada
* ulam/sayur -timun,salad & tomato
Cara-cara :
1. Tumis rempah 4 sekawan,lepas tu masuk bahan2 tumbuk tadi..
2. Tumis sampai wangi,masuk bawang besar pulak.
3. Dah agak layu..masuk rempah 'kaw mok' & lada hitam,daun bay..agak2 macam nak garing masukkan air, & susu cair.
4. Sukatan air mengikut pada sukatan beras,kalau 4 cawan boleh la letak 4 1/2 cawan air.
5. Lepas tu terus masukkan beras & bahan2 lain ..garam,kiub & daun/akar ketumbar.
6. Dah masak tabur bawang goreng..
AYAM GORENG 'Khao Mok'
Ayam
Garam
sedikit rempah khao mok
Sedikit serbuk pati ayam
Perap semua bahan diatas bersama ayam, Kemudian goreng
sampai masak.
6 biji Cili merah *
10 biji CILI PADI * (kalau suka sambal hijau boleh guna cili
hijau)
Daun Ketumbar *
2 ulas bawang putih*
1/2 inci Halia *optional
Cuka
Garam
Gula *lebihkan - mieza letak dalam 2 sb
Akar ketumbar *ketuk2 masuk time masak kuah.
Cara-Cara :
1. Blender bahan bertanda (*).
2. Goreng gula buat macam gula hangus karamel..
3. Bila gula dah cair masukkan sedikit air dan kemudian
bahan2 yang dikisar
4. Masukkan garam dan cuka..biar mendidih & masak
sempurna.
5. Kalau tercair, boleh bancuh sedikit tepung jagung untuk
memekatkan kuah
6. Rasa sambal..biar ada rasa masam-masam manis + pedas
sikit2..baru kick!
No comments:
Post a Comment