Translate

Saturday, August 11, 2012

Thai Vermicelli Salad


Dah sah ini resepi Cik Mat Gebu punya and saya minta izin lah mcm biasa very the malas, I copy and paste saja lah coretan CMG..sedap betui salad niii..wih I add more prawns to my salad..


Bahan Utama:-
100 g soo hoon
1 cawan air
1/2 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
300 g isi udang
1 biji bawang besar, hiris halus
2 tangkai daun bawang, hiris halus
4 tangaki daun sup, hiris halus

Bahan Dressing:-
3 biji limau nipis, ambil jusnya
4 camca besar sos ikan
4 ulas bawang putih, cincang lumat
6 biji cili padi siam, hiris halus
2 camca besad gula

Bahan Lain:-
Kobis salad (lettuce)

Cara membuatnya:-
  1. Rendam soo hoon 10 minit, kerat2 dan toskan. Celur udang 30 saat dengan satu cawan air, angkat dan toskan. Kemudian masukkan soo hoon dan masak 2 - 3 minit (bila soo hoon menjadi jernih). Angkat dan toskan.
  2. Satukan bahan2 dressing dan gaul semuanya hingga rata. Dalam satu bekas, masukkan soo hoon, bawang, daun sup dan daun bawang serta udang. Tuang dressing dan gaul hingga rata. Tabur kacang tanah sebelum dihidang. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan bersama kepingan kobis salad.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails