Translate

Thursday, August 9, 2012

LAKSAM

 I have been browsing a few blogs for the right recipe and alhamduliilah I have got the one that suits my taste and most importantly the kids love it. Very sorry again I forgot to take the name of the blog..whoever u are thanks for the recipe but I have amended to suit my taste. I really appreciate those who go all the way to do their own Laksam noodles..hehehe if u look closely mine is just koayteow..hehehe anyway, they taste similiar and serve the same purpose.. Original recipe as below.

BAHAN UNTUK LAKSAM
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
air secukupnya
sedikit garam
( I bought 3 packets of koayteow , dipped them into hot water and toss - ready for use)

BAHAN UNTUK KUAH LAKSAM :
1 kg ikan selayang @ sardin ( 2 cans of Tuna blocks in water)
4 1/2 cawan santan pekat ( I put only 2 cups of the MS coconut milk)
15 biji bawang merah (4 medium sized onions)
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia (1 inch ginger)
1 batang serai ( did not put this)
2 keping asam gelugur (3 kpg asam gelugor)
1/2 sudu makan serbuk lada hitam (1 tsp ground black pepper)
garam secukupnya

BAHAN UNTUK SAMBAL :
sedikit cili padi ( 8 cili padi)
4 tangkai cili kering (4 fresh red cilis)
sedikit cuka (did not use)
sedikit gula melaka(did not use)
garam and gula
belacan and lime juice

BAHAN UNTUK HIASAN :
1 batang bunga kantan - dihiris ( 1 used 3 and put the stalks into the gravy)
4 batang kacang panjang - dihiris ( I used 10)
sedikit kobis - dihiris (did not use this)
dua tangkai daun kesum - dihiris (and I put some into the gravy)
sedikit taugeh ( I used more than a bit hehehe)
1 cucumber - sliced and julienned
a bunch of sweet Thai basil - julienned

CARA MENYEDIAKAN :
Untuk membuat laksam :
Panaskan periuk pengukus..
Gaulkan semua bahan-bahan.
Sapukan tudung periuk/loyang dengan sedikit minyak masak untuk mengelakkan dari melekat.
Tuangkan adunan di atas tudung periuk,pastikan tidak terlalu nipis atau tebal.
Masukkan dalam periuk pengukus dan kukus sampai masak,lebih kurang 4 minit. Biarkan ianya sejuk terlebih dahulu..
Gulungkan adunan dan potong kecil secara membulat.
Ulangi langkah 2- 5 sehingga adunan habis.

Untuk membuat kuah laksam :
Ikan direbus terlebih dahulu,kemudian asingkan isi ikan dengan tulang ikan. 
( I add the 2 cans of tuna into the blender together with rest of ingredients that need to be blended)
Masukkan isi ikan,halia,bawang putih,bawang merah dan lada hitam bersama air secukupnya ke dalam mesin pengisar..kisarkan hingga sebati..
Kemudian,masukkan bahan dikisar tadi ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
(add the asam keping and daun kesum plus the bunga kantan stalks. Once the gravy i boiling add the coconut milk. simmer. Add salt and sugar to taste.)
Masak sehingga kuah menjadi agak pekat.

Untuk membuat sambal :
Kisarkan kesemua bahan dalam mesin pengisar.

Untuk hidangan :
Masukkan sedikit laksam yang telah dipotong ke dalam mangkuk.
Masukkan ulam yang telah dihiris diikuti dengan sedikit sambal dan tuangkan kuahnya.Siap untuk dihidang.



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails