This recipe is from yateasybakes.blogspot.com . Fantastic but my rubies were not red enough :( more of pink rubies but they taste great..so very happy with the end result though. Thanks to the blog owner for sharing the recipe.
Bahan-bahan
1 biji sengkuang (kurang lebih 300 g) - akak guna sengkuang China (water
chesnut)
1 cawan tepung ubi
1/2 camca teh pewarna merah + 1 cawan air
200 g gula pasir*
500 ml air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga gula hancur), sejukkan
250 ml santan pekat + secubit garam
Ais hancur secukupnya
Hirisan buah nangka
Cara-cara
1. Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dalam warna
merah kurang lebih 30 minit.
2. Toskan sengkuang tadi dan masukkan ke dalam beg plastik.
Masukkan tepung ubi ke dalam plastik yg berisi sengkuang dan goncang hingga
semua sengkuang bersalut dgn tepung ubi. Tuang dalam tapis dan ayak lebihan
tepung. Ketepikan
3.Didihkan air dalam periuk. Masukkan sengkuang bersalut
tepung ubi tadi dan masak 3 minit. Angkat dan toskan dan terus masukkan ke
dalam satu bekas yg berisi dgn air ais. Biarkan terendam 5 - 10 minit.
4.Cedok keluar "ruby" yg terhasil dan masukkan ke
dalam mangkuk2 kecil. Tuang air gula dan santan. Masukkan juga air batu hancur.
Hidangkan sebagai pencuci mulut.
No comments:
Post a Comment